Simitçi, kahveci, gazozcu hepsi de polis

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 17 Ocak 2011 08:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Posta'nın haberine göre İstanbul'u güvenli hale getiren kentin kalabalık yerlerinde görev yapan 1240 sivil polis

Kimi küpeli, kimi uzun saçlı... Kimi kestaneci, kimi simitçi, Kimi Milli Piyangocu... Şık bir kafede garson, büfede dönerci, pazarda satıcı... Maçta taraftar, stat önünde köfteci

İstanbul'da sokak suçlarında büyük oranda azalma var. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün verilerine göre; gasp yüzde 80, kapkaç yüzde 75, hırsızlık yüzde 50 azaldı. Posta'nın haberine göre İstanbul'u güvenli hale getiren ise ?Güven Timi' ve ?Önleyici Hizmetler Amirlikleri' oldu. Kentin kalabalık yerlerinde çeşitli rollere bürünerek görev yapan 1240 sivil polis suçlara anında müdahale ediyor. Kimse onların polis olduğuna inanmıyor. Kimi küpeli, kimi uzun saçlı... Kimi kestaneci, kimi simitçi, Kimi Milli Piyangocu... Şık ve kalabalık bir kafede garson, büfede dönerci, pazarda satıcı... Maçta taraftar, stat önünde köfteci, midye dolmacı... Ünlü bir alışveriş merkezinde tezgahtar...

Güven Timleri'ni kurdu halkı rahatlattı

Hüseyin Çapkın, 2009 Haziran'ında İstanbul Emniyet Müdürü olur olmaz Asayiş Hizmetleri'ni yeniden yapılandırdı. Bu yapılandırma içinde önemli bir yeri olan ?Güven Timleri'nin fikir babası da bizzat Hüseyin Çapkın. Çapkın ilk olarak Adana Emniyet Müdürü'yken polisi sokağa çıkarmış. Değişik rollerde halkın arasına karışan sivil polisler o kadar çok suçluyu kıskıvrak yakalamış ki Hüseyin Çapkın her gittiği görev yerinde bu timleri hayata geçirmiş. Çapkın'ın, İzmir Emniyet Müdürü olduğu dönemde birlikte çalıştığı ve ?Güven Timleri'nin sorumluluğunu verdiği Yener Ülgütol bugün İstanbul Asayiş Şube Müdürü. İstanbul'daki ?Güven Timleri'nin sorumluluğu Asayiş Şube Müdür Yardımcısı olan Dursun Güneş'te. Dursun Güneş de Yener Ülgütol gibi Hüseyin Çapkın ile İzmir'de birlikte çalışmış deneyimli bir polis.

İşte Posta'dan Seral Cumalı'nın Güneş'le röportaji

Suçun azalmasıyla ilgili rakamlar nedir?

İstanbul'da gasp yüzde 80, kapkaç yüzde 75, hırsızlık yüzde 50 azaldı. Kumkapı'dan örnek vereyim. Çünkü biraz karışık bir bölge. Ayasofya'ya yakınlığı nedeniyle turistlerin kaldığı oteller yoğun olarak bu bölgede. Dolayısıyla kapkaçın en fazla olduğu yer. Kumkapı'da günde 4-5 olan kapkaç vakası ayda 1-2'ye düştü. Fatih Çarşamba Pazarı, Pendik Cumartesi Pazarı'nda günde 30 yankesicilik olurdu, ?Güven Timleri' sonrası ayda 1-2 tane oluyor. Hafta içi 1 milyon, hafta sonu 1.5 milyon kişinin dolaştığı Taksim'de günlük yankesicilik vakası 1'e indi. Hatta birçok gün hiç olmuyor.

?Güven Timleri' nasıl oluştu?

Amaç sokakta meydana gelen suçlara anında müdahale etmek, suçüstü yapmak. Şu an ?Güven Timi'nde görev alan 1240 sivil polis İstanbul'a yayılmış, halkın arasına karışmış durumda. Kalabalığın yoğun olduğu yerler ve saatlerde görev yapıyorlar. Bu sayıyı yaza 1500, önümüzdeki kışa 2000'e çıkarmak niyetindeyiz. Temel kural suçluyu suçüstü yakalamak olduğu için ?Güven Timi'nde görev alan polisler kılık kıyafet konusunda serbest; ister tek kulağına ister çift kulağına küpe taksın, ister yırtık blue jean, ister parmak arası terlik giysin, ister saçını uzatsın, isterse bir de örsün. Ama kıyafetlerini görev yaptıkları bölgeye göre giymeleri gerekiyor ki polis görüntüsü vermesinler.

Nasıl çalışıyorlar?

Her role girebiliyorlar. Mesela hastanede elektrikçi, sokakta Milli Piyangocu, ayakkabıcı, balıkçı, maçlarda taraftar rollerine giriyorlar. Esnaflık, apartman yöneticiliği yapıp, bölge halkıyla temas halinde olarak fikir alış verişinde bulunuyorlar. Onlara geri dönüş yapıp bilgi veriyorlar. Haftalık performans değerlendirmesi yapılıyor. O haftanın en başarılı yakalamasını yapan tim oylamayla seçiliyor ve ödüllendiriliyor.

Ödül ne oluyor?

Eşiyle nezih bir ortamda yemeğe, sinemaya, konsere, tiyatroya gönderiyoruz. Kıyafet gibi küçük ödüller de veriyoruz. Bunun dışında Valilik makamınca takdirname veriliyor, Emniyet Genel Müdürlüğü de parayla ödüllendiriyor.

?Güven Timi' İstanbul'da nerelerde?

İstiklal Caddesi, Kadıköy Çarşısı, Eminönü Meydanı, Bağdat Caddesi gibi büyük meydanlarda, büyük semt pazarları, toplu ulaşım araçları, metrobüs, vapur iskeleleri, büyük alışveriş merkezleri (Akmerkez, İstinyepark, Kanyon, Tepe Nautilus, Caroussel, Cevahir v.b) gibi halkın yoğun olduğu yerlerde görev yapıyor. Maçlarda, mitinglerde mutlaka varız. Hatta arkadaşlarımız bir hastanede sahte doktor yakaladı. Uzun süredir o hastanede doktor gibi hasta muayene eden bir kadındı ve burada görev yapan ?Güven Timi' tarafından yakalandı.

İstanbul'daki hırsızlar nereye gitti?

Biz onları tanıdık, onlar da bizi. Pazarlarda ?tavşan kaç tazı tut' misali birbirimizi takip ediyoruz. Köşe kapmaca oynuyoruz. Önce ?Güven Timi'nin olmadığı pazara kaydılar, zamanla oraya da hakim olduk. En sonunda varoş bölgelerin pazarlarına kaçtılar. Onunla da kalmayıp Çorlu, Kocaeli, Sakarya'ya gittiler.

?Güven Timi' kaç suçlu yakaladı?

5 bin 974 aranan şahıs yakalandı. Kendisine polis süsü vermek, cinsel tacizde bulunmak, çalıntı mal almak, satmak, darp, hakaret, sahte para, çek gibi çeşitli suçlardan yakalanan toplam kişi sayısı 24 bin 805 oldu. Bunlardan 2354 kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi.

?Güven Timi' bu yılbaşı Taksim, Kadıköy ve Nişantaşı'nda çok iyi çalıştı...

Maalesef hanımlar şikayete gelmiyor ve yapanın yanına kar kalıyor. Bu sene Taksim Meydanı'ndaki ?Güven Timi' sayımızı 500'e çıkardık. Timi çeşitli kılıklarla kalabalığın arasına soktuk. Tacize uğrama ihtimali olan hanımları markaja aldık. Gece boyunca hanımlara yakın durduk, onları abluka altında tuttuk. Belki bazı hanımlar arkadaşlarımızın polis olduğunu bilmediği için yanlış anlayıp rahatsız olmuştur. 49 kişi yakalandı, tacize uğrayanlardan 19'u şikayete geldi. Şikayetçi olunan 13 kişi tutuklandı. Bu bir ilk oldu. O günkü nöbetçi hakimin uygulamasıydı. Bizi de memnun etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber